Als het regent, ziet alles er triest en somber uit. Dat werkt blijkbaar op het gemoed van de mens. Regen wordt aanzien als één van de grote vijanden van de mens en deze vijand moet en zal overwonnen worden… Een complex netwerk van roosters, buizen en verhardingen moeten ervoor zorgen dat het water zo snel mogelijk geëvacueerd wordt, opdat het geen kans krijgt om in de grond te trekken, met alle gevolgen vandien. Het grondwaterpeil staat te laag. De waterzuiveringsstations worden overbelast door een plotse toevloed van regenwater, waardoor de bacteriën minder efficiënt het water kunnen zuiveren en vuil water terug in de waterlopen terecht komt. Overstromingen bezorgen heel wat mensen ellende…
Opvang van regenwater
Nochtans is regen het begin van alle leven. Regen voorziet planten, beesten en ons van drinkwater. In plaats van de regen als vijand te aanschouwen, kunnen we het hemelwater juist als functioneel en sfeerscheppend element in onze tuin gaan toepassen. Vang het regenwater op in vaten en gebruik het water om te kuisen, de WC door te spoelen,….
Graaf een wadi (=een lager gelegen deel in de tuin) uit of vertel je kinderen dat ze zandkasteeltjes mogen bouwen in je eigen tuin. Het regenwater verzamelt zich in deze wadi en kan daar langzaam aan in de grond trekken. Zaag je regenpijpen af en tover ze om tot waterspuwers die in je wadi uitmonden. Deze gratis fonteinen zorgen voor visueel en auditief spectakel bij de volgende plensbui. Word vrolijk wanneer de weerman “slecht weer” voorspelt, want dat betekent dat je wadi zich weer snel zal vullen. Trek kikkers en andere amfibiën aan. Kijk hoe de vogels zich wassen in je waterpoel….
Behoefte aan een spectaculaire regentuin?
Mier bekijkt met jou welke mogelijkheden er zijn om van je tuin een spectaculaire regentuin te maken. Hoe koppel je je regenpijpen het beste af? Hoe geleid je je water zodanig dat je een interessant traject krijgt van beekjes, poelen en watervalletjes? Wat is de beste plek voor je wadi? Hoe groot moet deze zijn in verhouding met je dakoppervlakte? Welke planten hebben het in je wadi naar hun zin? Het zijn allemaal zaken die uitgebreid aan bod komen. Ofwel gaat Mier met jou aan de slag. Ofwel organiseer je een grote ‘regentuin’-happening voor vrienden en familie die graag de handen uit de mouwen steken en van jouw tuin een stukje paradijs willen maken.
Subsidies hemelwaterinfiltratie
Veel gemeentebesturen geven subsidies voor de aanleg van hemelwaterinfiltratiesystemen, wadi’s dus. Hiermee trachten ze mee het overstromingsgevaar waar velen mee kampen, te reduceren. Ga na bij je gemeente of ook zij hierin tegemoet komen.
Wadi met steenpuin
Naar aanleiding van rioleringswerken in de straat werden de eigenaars door de stad verplicht hun regenwater af te koppelen van het rioleringsnet. Er waren twee opties: ofwel hun mooie tuin laten omploegen en een betonnen infiltratietank onder de grond steken, ofwel de mieren loslaten op hun tuin en een natuurlijk systeem installeren. We creëerden een mooie waterval met steenpuin dat in hun tuin her en der verspreid lag te wachten op een betere bestemming. De waterval mondt uit in een beplante langgerekte wadi aan de rand van het gazon. Door middel van een pompje kunnen ze ook bij zonnig weer het water horen klateren. Uit de overtollige grond werd een kruidenheuvel geschapen.
Mazouttank wordt wadi
Ooit lag hier een mazouttank, net een duikboot… De eigenaars graafden de verroeste tank eigenhandig uit en lieten ze verwijderen. Toen zaten ze met een grote put, net een bomkrater… De put werd alsmaar groter, wanneer we er leem uitschepten om de strobalenveranda te bezetten. Het nieuwe brownfield-groendak lieten we zijn water spuwen in de bomkrater, alsof het nog een laatste brand wou blussen. De andere dakafvoer stuurden we via een een grachtje richting bomkrater, die we op dat moment omdoopten tot wadi… We beplantten het geheel van wadi en grachtjes met moerasplanten en plaatsten er een glijbaan in voor gezonde, modderige kids. We bouwden in passant een schildpaddenparadijs met wat resterend steenpuin met daarrond de aanzet van een moestuintje. Verder zetten we een klimstructuur van recuphout op poten voor de gouden regen die er al jaren stond te pronken. De gouden regen is tegelijk een stikstofbinder die de groentjes in de moestuin zal voeden.
Vijver watert af in wadi
Dit koppel droomde van veel bloemen in hun saai gazon en een wadi, maar ze wouden ook permanent water. Aan de rand van hun terras graafden we een verdiepte folievijver die rechtstreeks afwatert in de wadi. De overtollige grond wordt door de mieren nooit afgevoerd. We vormden er een weelderige bloemenberg mee vol specerijen en medicinale kruiden. Langsheen de grens met de buren legden we een bessenhaag aan om de productiviteit van de tuin nog wat op te drijven.
Wadi als buffer tegen overstromingen
Een wadi kan ook als directe buffer tegen overstromingen fungeren. Deze tuin wordt doorgesneden door een beek die regelmatig overstroomt. Ze noemt dan ook niet voor niets de Wildebeek. Meerdere keren per jaar komt het water tot in het huis. In dit ontwerp loopt bij een hoge waterstand het beekwater eerst in een wadi. Een beplante dijk houdt het water op een veilige afstand van het huis, in geval dat de wadi overstroomt. Komt het wilde kolkende water toch nog dichterbij, dan vormen de achterliggende verhoogde groentenbakken met sleutelgatpad in het midden een extra buffer. Dit ontwerp is een meerjarenproject waar de eigenaar zelf zich zal op uitleven.
Avontuurlijke stadstuin met wadi
Een typische ommuurde stadstuin in de schaduw van de bebouwing. In de smalle strook langsheen de achterbouw ontstond een wadi. Het resulteerde in een avontuurlijke bostuin met boomstronken die geënt zijn met allerlei lekkere paddenstoelen. De uitgegraven grond voerden we niet doorheen het rijhuis af, maar kreeg een nieuw leven als kruidentuin, vastgelegd met stapelmuurtjes van bakstenen.