Mier is meester in het verwerken van steenpuin. Wat de ene ziet als afval dat zo snel mogelijk in een container moet afgevoerd worden, zien wij als een bruikbare bron voor de bouw van stapelmuurtjes, brownroofs (groendaken van steenpuin) en mozaïekvloeren.
Verwerken van steenpuin
Met steenpuin kan je alle kanten uit. De grove stukken (zoals stoeptegels, bakstenen, kasseien, betonplaatjes, vloertegels,…) krijgen een tweede leven in stapelmuren, een soort keermuren opgebouwd uit steen en aarde als ‘lijm’ die een steile helling vasthouden. Achter de keermuurtjes komt dan het fijnere niet-stapelbare steenpuin, eventueel vermengd met uitgegraven grond. Met deze techniek creëer je eender welk gevarieerd landschap. De verhoogde bedden die zo ontstaan zijn kalkrijke, goed gedraineerde, warmte-accumulerende biotopen. Wanneer de bedden georïenteerd staan naar het zuiden zijn ze de ideale plek voor mediterrane kruiden als rozemarijn, oregano, salie, alsem-soorten, tijm, dropplant, kattenkruid, … In de voegen van de stenen is er plaats voor vetplantjes of roomse kamille die zich mooi over de muren draperen.
- Stapelmuren zijn overal toepasbaar: zowel om ophogingen als grachten en oevers vast te leggen, zelfs op groendaken kunnen ze dienst doen.
- Ze zijn ook zeer flexibel. Als je je landschap wil hervormen, dan haal je de muurtjes weer uit elkaar en stapel je ze elders opnieuw. Je hoeft de koevoet niet boven te halen.
- Zelfs zonder mortel zijn ze stevig. Je moet gewoon enkele basisregels in acht houden zoals de hellingsgraad (max. 80 graden), starten met grote stenen onderaan en hogerop stilletjes aan verkleinen, stabiel stapelen met voldoende aarde of ‘lijm’ ertussen, afwerken met een zwaardere rand,…
- Het is goedkoop. Je moet geen geld uitgeven aan een container of recyclagepark.
Stapelmuur
Als je dat allemaal leest, begin je je toch af te vragen waarom je ooit die stapel stenen in de hoek van je tuin verwenste? Geef ons mieren een hoop stenen en aarde en ze transformeren een vormeloze hoop tot een avontuurlijk divers landschap. Of we leren je in een workshop aan hoe je je steenpuin creatief verwerkt in de tuin.