Wat we ook bouwen, we geven steeds de voorkeur aan gerecupereerde materialen en lokaal ontgonnen grondstoffen, die zo min mogelijk industrieel verwerkt zijn. Ooit startten we met de verbouwing van onze eigen woning met afvalhout. Intussen ontwierpen en realiseerden we nog meer van dat!
Isolatie met strobalen
In Borchtlombeek isoleerden we een veranda met strobalen, die bezet werden met uit de tuin opgegraven leem. De ontginningsput doopten we later om tot wadi. Het geheel kreeg een nieuw dak ondersteund door een houtskelet van dennenbomen uit diezelfde tuin. De bomen werden door de ‘letterzetter’-ziekte gesloopt. Het golvende dak werd een ‘brownroof’ met een substraatlaag van verbrijzeld steenpuin, ingezaaid met sedum en ruderaal zaadmengsel.
Verbouwing oude schuur
In Herdersem verbouwde Mier een oude schuur. Het dak werd volledig vernieuwd. De verweerde, kromme, handgemaakte spanten, gordingen en kepers kregen een tweede leven als skelet van de binnenmuren. De klanten lieten een regenwatertank plaatsen. Met de uitgegraven leem vulden we skelet op. We bouwden een trap uit afvalhout en zorgen voor luchtzuiverende kamerplanten.
Luchtzuiverende boekenkast
In hartje Brussel plaatsten we een boekenkast-op-maat uit afvalhout met een ingebouwde ‘groene long’. De kamerplanten zuiveren de de lucht in het appartement. Er worden geen giftige uitlaatgassen van buiten naar binnen getrokken.
Buitenbar met afvalhout
Een bijgebouwtje van een vierkantshoeve in Affligem doopten de Mieren om tot buitenbar of overzomerplek. De muren en tafels bekleedden we met afvalhout oa van een oude schapenstal.
Schiethut in speelbos
Voor het provinciaal domein aan het Peerdsbos in Brasschaat ontwierpen en bouwden we een schiethut. In dit speelbos schiet men met pijl en boog. Er kwamen 2 gebouwtjes, eentje waar boogschutters verzamelen en een ander waar de schietrozen opgesteld staan. De constructie werd opgebouwd uit kastanjepalen, boomstammen uit het Peerdsbos en pallettenhout. De mozaïekvloer stelden we legden we met ‘urbanite’, grote brokken steenpuin. Het terrein bakenden we af met een takkenril.
Sprookjeshuis – Creahut
Een bijzonder huisje voor een heel bijzondere vrouw pootten we neer in Erembodegem. Het sprookjeshuis/creahut bestond uit een houtskelet van kastanje en Meldertse es. Het dak kreeg een bladnervenstructuur en werd -uiteraard- beplant. De muren isoleerden we met houtwol en bezetten we aan de binnenzijde met leem uit de tuin. Het sprookjeshuis kreeg een regenjas van houten shingles. van paletten De leem-ontginningsput toverden we om tot een weelderige vijver.
Vlechtwerk
In de tuin van de ‘Ontmoeting’ in Kapelle-op-den-Bos liet de eigenares een meterslange reusachtige haag van laurierkers (paplaurier in de volksmond) snoeien. Op het snoei’afval’ mochten de Mieren hun creativiteit botvieren. Een vlechtwerk van maar liefst 140m lang ontvouwde zich in de tuin vanuit het roundhouse, de centrale ontmoetingsplek id tuin. De gevlochten omheining compartimenteert de tuin zodat de schapen niet altijd en overal zouden grazen en knagen. Ook in het roundhouse, met reciprocal roof, weefden we vlijtig verder met de takken. De constructie doet dienst als klimstructuur. De klimplanten bieden schaduw in de zomer.
Vogelkijkhut
In Oosterzele bouwden we een vogelkijkhut met een groendak en een pergola in kastanje. Ook de westgevel, die het meest bloot gesteld wordt aan slagregen, kreeg een bekleding van kastanje hekwerk, waarop klimplanten groeien, die de gevel beschermen. Vijf jaar later breidden we het geheel uit met een waterzuiveringssysteem: een plantenfilter die regenwater zuivert tot drinkbaar water.
Constructies met kastanje
Andere kastanjeconstructies die we reeds realiseerden: een dubbele carport, een bikeport, een plantenklimstructuur, een paardenbar,…