Saltus Belgica

Wij geloven dat onze streek, in het jaar 2050, eruit ziet als één grote dichtbevolkte groene, productieve stad… De naam van deze stad is ondertussen herdoopt tot Saltus Belgica. Wij geloven dat Saltus Belgica jaarlijks veel meer energie produceert dan ze zelf opkrijgt. Saltus Belgica filtert tonnen CO2 uit de lucht en stopt dit terug in de bodem. Saltus  Belgica composteert al haar afvalstoffen. Hierdoor groeit de bodem in de Saltus Belgica aan met meer dan 10cm/jaar… Het is er warm en vochtig. Vorst kennen we niet meer. Hevige regens en stormwinden kennen we maar al te goed. Daar zijn we intussen tegen opgewassen. Dankzij onze meters dikke humuslaag hebben geen overstromingen meer. De bodem zit nu een verdieping hoger dan 50 jaar geleden. Hierop groeit ons bos, ons voedselbos, ons biodivers bos. Duizenden plant- en diersoorten hebben Saltus Belgica uitgekozen als nieuwe verblijfplaats. Het werd hen te heet, te droog of te nat in hun land van herkomst… Nu maken ze deel uit van het bos in Belgica.  Saltus Belgica is ons bos, het bos van de Nieuwe Belgen. Wij hebben het gecreëerd. Wij zijn er diep mee verbonden. Saltus Belgica leeft. Ze heeft een ziel. Ze is hoog intelligent. Ze beschermt ons tegen orkanen en geeft ons veerkracht, inkomen, werkgelegenheid, bouwmaterialen, medicijnen, rijkdom, vooruitgang, groei, stabiliteit…

Saltus Belgica

Overvloed

Saltus Belgica, waar de muren overgroeid staan met  kiwi’s, druiven, passiebloem, peperbes, yams en eeuwig-leven-kruid….  Waar bananen , mango’s, appelen en peren gewoon op ieder plein, in elke straat groeien. Saltus Belgica, waar de rotte vijgen aan je botten blijven plakken, omdat niemand ze op tijd op krijgt! Dakpannen? die zijn er al lang al afgewaaid. Groendaken bleken een betere oplossing… De Grieken brachten hun olijven, de Fransen hun lavendel, de Italianen hun wijn, de Afrikanen hun zoete patat… Deze worden nu allemaal verbouwd op onze daken… In Saltus Belgica heerst er overvloed.
Onder het bos heerst er een drukte van jewelste, miljarden transacties, relaties, uitwisseling, verplaatsingen: het mycorrhiza van Saltus Belgica. Een gigantisch netwerk. In Saltus Belgica heerst er bedrijvigheid.
Belgica is een toevluchtsoord voor miljoenen klimaatvluchtelingen. In Saltus Belgica gaat het immers goed. Iedereen werkt er in de regeneratieve sector. In Saltus Belgica is er economische en ecologische groei. In Saltus Belgica regeert het hart.

Saltus Belgica is geen utopie. Het is realiteit. Het is mijn realieit. Het is de jouwe en de jouwe… Binnenkort is het ook de jouwe en die van je buur, je familie… Tegen 2050 is Saltus Belgica ieders realiteit!
Daar gaan wij samen voor zorgen…