Tuinen

We leven momenteel in een systeem van 3 tuinen… Ze voeden ons, ze schenken ons medicijnen, water, zeep, warmte, een inkomen, drank, drugs, rock’n’roll, maar vooral veel plezier. Onze tuinen zijn hoog intelligente wezens die weten wat ze willen. Wij niet. Ze willen steeds meer biodiversiteit, hybridisatie, vermenging van inheems en uitheems. Ze willen biomassa, ze willen koolstof in de grond. Ze willen groeien, overal, ze willen zich uitzaaien, de wereld overwoekeren, ze willen Saltus Belgica .  Ze zijn onze grootste leermeesters. En ze weten wat goed voor ons is. Ze beschouwen ons als hun belangrijkste dienaar. Ze nemen ons op in hun ecosysteem. Ze houden ons gezond. Want zolang wij gezond zijn, zijn zij gezond. Ze hebben allen hun eigen persoonlijkheid en gaan jaar na jaar hun gangetje. Wij ook. We schrikken er niet voor terug om alles af en toe eens totaal overhoop te gooien, waarna de tuin haar feedback-loop volop kan laten donderen… De dingen die fout lopen, die gaan en de dingen die lukken, die blijven bestaan…  Onze tuinen zijn dus in constante co-evolutie met onszelf. Soms zien ze eruit als een zootje, soms zijn ze erg mooi… Zo gaat dat…

Ecosysteem

Nevestodet is de tuin rond het mierennest. Nevestodet was in 2005 een betonnen parking met bijhorende fluo oranje gespoten moestuin… Het afgelopen decenium heeft ze heel wat gedaanteverwisselingen ondergaan. Momenteel heeft Nevestodet 2 verdiepingen. Een hoofdzakelijk inheemse bevolking op het gelijkvloers en heel wat uitheemse potten en groendaken op het eerste verdiep.

 

.


Bosrandtuin

Achterrita was in 2009 een gecompacteerde paardenweide. Momenteel is ze een ruige bosrandtuin met veel putten en bulten op zware klei. Nat, moerassig, ruig… Momenteel komt het meeste van ons voedsel van Achterrita.


Permaculture Pony Paradise

Rechtovermarina was in 2011 een bouwput van aquafin. Daarna paardenweide op opgevoerde grond. In 2014 werden de eerste bomen aangeplant, een samenwerking met Regionaal Landschap Schelde-Durme.  In 2015 plantte Mier nog meer aan… De aanzet voor het ‘Permaculture Pony Paradise’ werd gegeven, een ultieme samenwerking tussen mens en dier. We zetten een parcours op voor de pony door middel van hagen met hoogstam- en laagstamfruit, allerlei bessenstruiken, hazelaars,… De pony maait de paden tussen de hagen en snoept mee van het gevallen fruit en de takjes die over de schrikdraad heen groeien. Ooit wordt Rechtovermarina een zelfpluk voedselbos.