Terug naar Avelgem

Hoe mooi het resultaat ook al is na een paar dagen bouwen en planten met een hele bende mieren, het eigenlijke wonder begint pas als wij weg zijn. Alles groeit! Niets zaliger dus dan na een half jaar terug te keren om te gaan kijken.
In mei van dit jaar streken twee zwermen, onder leiding van bijenkoningin Umami, neer in de tuin van een woonproject in Avelgem voor mensen die begeleid zelfstandig wonen. De tuin is hun enige gemeenschappelijke ruimte en zag er nogal triestig uit…
Umami gaf hen een onderhoudsvriendelijke prairietuin met een rustgevend uitzicht, vier groendaken en twee overdekte zitplekken. Paden werden gelegd met nidagravel platen gevuld met lava, zodat ook rolstoelgebruikers van alle plekjes kunnen genieten. Ook tussen de planten werd lava gegoten. De aanleg gebeurde in twee fasen: zwerm één gaf vorm en structuur door paden, groendaken en afdakjes te bouwen en een zwerm twee gaf een weelderige overvloed aan plantjes hun nieuwe thuis. Het groenteam van de organisatie en enkele bewoners hielpen mee en nodigden ons uit in hun woonst. Slapen en eten mochten we in Het Ganzenhof, een dagopvangcentrum van Groep Ubuntu. Het waren heerlijke dagen werken, spelen en lekker eten in regen, wind én zon, met extra veel warmte van de dankbare bewoners achteraf! Toen zag het er dan ook al veelbelovend uit…

Fase 1: de bouwwerken, groendaken en de tuin klaar leggen voor…

Fase 2: …de planten!

… en nu?

Ellen van Umami ging zelf langs in Avelgem om te kijken. Acht maanden later zijn de planten volop in gang geschoten. Bodembedekkers zijn op veel plaatsen al mooi toegegroeid en grassen staan als fijne pluimpjes in de wind maar zullen nog veel volumineuzer worden.
En dit nu al mooie verhaal wordt allicht nog vervolgd! Waarschijnlijk komen er nog enkele solitaire bomen bij en een struiklaag aan de randen om de tuin nog wat intiemer te maken. Aan de zijkant, waar net een pad gelegd is, kan nog een strook aangeplant worden. De natuur blijft gaan, en wij ook!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.