Het enige wat de mens onderscheidt van alle andere levende wezens is onze creativiteit. Iedereen heeft het in zich: de gave om dingen te combineren waardoor ze samen een geheel andere betekenis krijgen. We zijn allemaal designers!
Creativiteit
Iedereen doet het en het is in al onze gedragingen aanwezig. Neem een stuk brood, smeer er choco op, en je hebt een ‘boke met choco’. Hoe banaal ook, we zijn constant aan het designen. Iedereen kan het. En iedereen kan zich wel inbeelden dat een droog stuk brood of een ganse pot kleverige boerinnekeschoco apart niet zo lekker zijn, maar in combinatie met elkaar zijn ze… hmmmmm…
Dat is creativiteit! Simpel! Wij hebben het, een chimpansee niet. Die zou eerst de pot choco uitlikken en daarna het brood op eten…
Onze creativiteit is zich beginnen ontwikkelen toen we zo’n 700.000 jaar geleden de eerste werktuigen maakten. Dankzij bijlen, speren, vuur konden wij, redelijk zwakke wezens, maar met een dikke kop, concurreren tegen de andere apen. Onze creativiteit was in die tijd vooral gericht op jacht, op het uitschakelen van concurrenten. We deden aan lineair destructief design. Onze creatieve groei was gedurende een heel lange tijd nihil. Dankzij ons nomadisch bestaan was de impact op de omgeving nul.
Design
10000 jaar (400 generaties) geleden werd de mens sedentair en werd boer. Hij begreep dat een zaadje in de grond later iets anders kan opleveren. Vanaf dat moment begon de mens zijn omgeving te designen. De eerste creatieve revolutie! Men schakelde over op lineair constructief design. De impact van de mens op de omgeving was overwegend positief. De mens bracht meer diversiteit in het landschap en meer randen. Er ontstond meer biodiversiteit. Er heerste een overwegend +/+ relatie tussen mens en omgeving. Kortom, hij leefde een duurzaam bestaan. Doordat de mens alles handmatig maakte, werd de creativiteit ten volle getraind en benut.
Uitputting van hulpbronnen
200 jaar (8 generaties) geleden. De industriële revolutie ontstond op het moment dat men alles machinaal begon te vervaardigen. Een enorme energie-input maakte handwerk overbodig. Dit had negatieve gevolgen voor onze creativiteit. De mens werd in fabrieken gestopt. We werden verplicht tot monotoon werk. Het onderwijssysteem was erop gericht om onze creativiteit te onderdrukken. Deze creatieve terugval was in co-evolutie met onze manier van ontwerpen. We schakelden terug over op destructief design. De +/+ relatie veranderde in een +/- relatie. Resultaat: de hulpbronnen raken uitgeput. Biodiversteit, bodemvruchtbaarheid, leefbaarheid wordt opgeofferd voor exponentiële groei. En daar staan we nu… op de piek van het exponentieel destructief design. Consumptiekapitalisme, agro-industrie, kernreactoren, massavernietigingswapens,… Allemaal tekenen van een soort destructief primitivisme.
Zelfvernietiging
Een eigenschap van exponentieel destructief design is dat het steeds destructiever (en dus gevaarlijker) wordt naargelang het langer toegepast wordt. Een machine verslijt na verloop van tijd. Hoe ouder het wordt, des te sneller het aftakelt. Het vernietigt zichzelf.
Laat het duidelijk zijn dat we zo snel mogelijk dit exponentieel destructief design achter ons moeten laten. Het is in ons aller belang om zo snel mogelijk een designrevolutie door te voeren.
We moeten massaal overschakelen op:
Regeneratief design
De aarde is ziek. Ze heeft koorts. Het destructieve design vervangen door een zero impact design is onvoldoende. We kunnen al evenmin terug naar het agrarische tijdperk, want zij erfden een aards paradijs. Wij erven een puinhoop!
Maximale ontwikkeling van creativiteit
Als we willen overleven, is het onze plicht de Aarde te genezen… En dit op een zeer korte tijdspanne van één generatie. We staan dus voor een enorme uitdaging en wij, de jongeren van de jaren nul, gaan het moeten doen. Niet onze ouders, die zijn zo door het destructieve design systeem geïndoctrineerd, dat ze er niet meer uit kunnen. Zij zijn de verloren generatie. Dus geen vingertje wijzen naar hen. Dat is puur tijdsverlies. Laat hen consumeren zo veel ze kunnen. Hoe sneller alles op is, des te sneller zal de aarde terug genezen.
Wij moeten ons uitsluitend focussen op de wereld na ons…
Dit zal enkel lukken door onze onderdrukte creativiteit te herontdekken en ze maximaal te ontwikkelen. Ieder in zijn eigen specialisatie en door maximale samenwerking met andere creatievelingen.
Het zal ook niet lukken door verder een luxueus lui leven te leiden met een 9-to-5 job en feestjes in het weekend. Stap uit dat leven, zo snel mogelijk! Je voedt er enkel het exponentieel destructieve systeem mee. Werk je vandaag nog voor het consumptiekapitalisme, neem dan ontslag. Verlaat die boot zo snel mogelijk. Hij is toch aan het zinken.
Lokaal ecosysteem
We hebben je nodig aan de andere kant van de tijdslijn.
Geen “Ja maar”, geen verlatingsangst, geen faalangst… In de wereld van de creativiteit bestaan foute keuzes niet! Fout is een virtueel concept en dient enkel ter onderdrukking van de creatieve vrijheid. Twijfel en uitstel werkt niet, het geeft je enkel een slecht gevoel.
Werk hard , daar is niets fout mee, maar werk enkel voor jezelf, jouw directe leefgemeenschap en jouw lokaal ecosysteem. Dat zijn de wezens die je echt nodig zal hebben.
Gebruik al je middelen die het oude destructieve systeem je momenteel nog ter beschikking stelt en investeer ze in de bouw van een regeneratief systeem rondom jou.
In het regeneratieve tijdperk is iedereen goed bezig!
In tegenstelling tot destructief design, gaat regeneratief design er niet op achteruit door het te gebruiken. Het blijft zelfs niet constant, het gaat erop vooruit.
Maar hoe zie je nu in de wereld van greenwashing het onderscheid tussen een destructief en regeneratief design?
Simpel.
Input van energie
Regeneratief design groeit naarmate je het gebruikt, zonder extra energie-input.
Vele ontwerpers zullen het moeilijk hebben met deze paradigmaverschuiving. Het is niet makkelijk om je aangeleerde vanzelfsprekende destructieve creativiteit achter te laten. Het vergt heel wat creatieve inspanning om tot goed regeneratief design te komen.
Vandaag de dag is er amper regeneratief design. We moeten dus een soort overgangscriterium handhaven.
Regeneratief design mag op zichzelf achteruitgaan op voorwaarde dat het minstens 3 andere dingen laat groeien, zonder extra energie-input.
Dit lijkt misschien wat moeilijk, maar dat is het niet.
Eens je begint rond te kijken zie je duizenden voorbeelden van regeneratief superdesign. Alles in de natuur werkt regeneratief. Je eigen lichaam is een uitermate regeneratief systeem. Je lichaam wordt beter naarmate je het meer gebruikt. Gebruik je het niet, dan gaat het achteruit. Je menselijk brein is regeneratief. Je eigen persoonlijke creativiteit is regeneratief. Hoe meer je creatief bezig bent, des te creatiever je wordt. Regenerativiteit zit in ons allen ingebakken.
Het is dan maar een klein stapje verder om het product van je creativiteit, je design, je boterham met choco, om te toveren in een smakelijk ontbijt met heel wat lekkers uit je eigen moestuin.
Simpel!