Reciprocal roof, hanging in the tree

We bouwden een reciprocaal dak. Een wablieft? Je kent het waarschijnlijk wel: zo’n dakstructuur zoals in de ‘hobbit’huisjes of ‘roundhouses’, met een gat in ’t midden. Deze bijzondere constructiemethode laat je toe om grote overspanningen te maken, zonder kolommen in het midden van de ruimte. Grote overspanningen kan je ook maken als je megazware, hoge ijzeren, houten of betonnen liggers gebruikt, maar bij een reciprocaal dak heb je het voordeel dat je structurele elementen relatief licht blijven en beperkt in omvang. Het is dus makkelijk om dit soort daken alleen met  man- en vrouwkracht op te bouwen. En zo geschiedde…

Niet meer dan 27 wilgentakken, 27 gerecupereerde bigbags, wat touw  en vele helpende handen hadden we nodig om dit dak tot stand te brengen. We sjorden de takken tesamen op de grond rondom de stam en takelden het geheel vervolgens in de boom. Daarna kwamen de uitgevouwen big bags erop, die in hun vorig leven groendaksubstraat bevatten. Een week later kon het koppel hun trouwceremonie houden onder de boom.

 

2 gedachten over “Reciprocal roof, hanging in the tree

    1. Het was ‘afval’ van een verbouwing. Als bouwmaterialen in bigbag geleverd worden mag de leverancier de bigbags niet meer hergebruiken van zijn verzekeringsmaatschappij. In het containerpark moeten ze bij het niet recycleerbaar afval (dus verbrandingsoven). Wij hebben ze hergebruikt en er een afdak mee gemaakt…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.