Permacultuur Ezelparadijs te Outgaarden

Een Ezelparadijs voor een heel leuk koppel uit Outgaarden, gebaseerd op de Permacultuur principes

Met dit ontwerp werd een eetbaar paradijs voor zowel de ezels, als de eigenaars gecreëerd. Met dit principe verhogen we tevens de biodiversiteit. 

Een win-win-win voor zowel de dieren, de mens als de natuur.

Ontwerp weide

De weide werd zo ontworpen dat deze het natuurlijk gedrag van de ezels stimuleren. Het landschap werd opgebouwd rond de paden die de ezels zelf gekozen hebben. De ezels kunnen rondtrekken langs haagkanten, kruidenstroken, grasland, stenige ondergrond, bosjes,… en leidt tot een natuurlijker en gezonder trekgedrag van onze viervoetige vrienden.

Omvorming van kale en saaie weides

Tussen de graas- en trekstroken worden gemengde hagen aangeplant van zowel voor ezel als mens eetbare gewassen. Het beheer van deze hagen gebeurt, al grazend en knagend, door de ezels… Ook de bemesting en bodemvruchtbaarheid wordt door de dieren gedaan. Vaak worden deze hagen en bosjes op of aan de rand  van latrines geplaatst…Hierdoor ontstaat een savanne-achtig landschap. De savanne is de biotoop die het grootst aantal grazers ter wereld kan voeden. Door je kale weide om te vormen naar een savanne kan je op dezelfde oppervlakte een groter aantal dieren laten grazen zonder dat alles gedegradeerd raakt.

Productie van voedsel

De hagen worden opgevat als een gemengd meerlagig zelf-onderhoudend voedselproductiesysteem. Alle soorten worden zorgvuldig samengesteld zo dat ze een positieve invloed op elkaar hebben. We streven naar een zo groot mogelijke gelaagdheid: Hoogstamfruit en noten in de bovenlaag, daaronder laagstamfruit en hazelaars, daaronder bessen, druiven in de bomen, daaronder kruiden en vaste planten, en in aanvangsfase zelfs eenjarige groenten…

De vernatuurlijking van weides zijn een unieke kans om deze vaak ook erg gedegradeerde gronden op te bouwen tot plekken van overvloed…

Voor dit ontwerp zijn we de mosterd gaan halen bij verschillende hedendaagse landopbouw concepten:

Jaime Jackson – ‘Paddock Paradise®’
Mark Shepard – ‘Herstellende Landbouw’
Martin Crawford – ‘Forest gardens’

 

[robo-gallery id=”2210″]

 


Het Permacultuur Ezelparadijs was een co-creatie van:
GEMOUT vzw & Viva Concept, een Mier Netwerk verbinding

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.