Meedraaiweek

De eerste meedraaiweek van het jaar 2016 was een succes. We kregen 6 sympathieke helpers over de vloer, die heel wat werk in de tuin verzet hebben. Tussendoor werd er uitgebreid gedineerd en gedegusteerd (met dank aan Umami). We bouwden oa een kiekenkot. En wat voor één…! Het werd een luxekot dat bestaat uit 2 delen.

Deel 1: De ‘keet’, een oude vrachtwagencontainer die ooit dienst deed als paardenstal en rommelkot, werd nu opgewaardeerd tot binnenkot van de kippen. Hier kunnen de kippen eitjes leggen, op hun gemak broeden en overnachten op hun stok. We bouwden in de ‘keet’ een lange tafel van met oude kantoorvloertegels, die we nog ergens gestockeerd hadden, voor de dag dat…. we een kiekenkotvloer nodig hebben! De tegels van vezelplaat, omhuld met gegalvaniseerd staal, zijn mooi glad. Dat maakt het makkelijk om het kot uit te mesten. En waarom op een tafel? Je moet er maar je kruiwagen onder schuiven en het uitmesten is in een handomdraai geklaard. En, onder de tafel kunnen we nog steeds heel wat spullen kwijt. Het dak van de ‘keet’ dat verschillende lekken had, kreeg een nieuwe EPDM-rubberfolie. We transformeerden het tot een mooi groendak.

Deel 2: De klassieke buitenloop kreeg een herziening. We doopten het om tot een kiekenveranda.  Als de kuikens nog klein zijn en een makkelijke prooi voor rovers vormen, zitten ze hier veilig en warm in hun veranda. We mochten in de buurt dubbel glasramen uit een container gaan vissen. Daarmee puzzelden we serrewanden in elkaar. Het dak van de kiekenveranda maakten we van gewapende serrefolie. Dit serredak watert af in een goot die we naar binnen brachten en de kippen van drinkwater zal voorzien. De serre warmt op passieve wijze de kille ‘keet’ op, die hierop aansluit. Hier kunnen de kippen lekker luieren in het zonnetje. Boven hen, net onder het dak, hangen schappen met daarop peperplanten in pot. De planten worden automatisch bewaterd dmv een gotensysteem. Het groendak van de keet watert af in de goten. Dat regenwater is verrijkt met extra voedingsstoffen, afkomstig van de wormenbak die op het groendak staat. De planten zuigen via een wiek (een oude sok in de pot) naar believen water op, zonder te verzuipen.

Zowel veranda als binnenkot worden verder opgesplitst, voor als hennen apart willen broeden en met rust willen gelaten worden door hitsige haantjes. Het laat ons ook toe om verschillende rassen op te kweken. Eén vd 3 onderdelen is alvast een stuk groter dan de andere 2, zodat later onze Ronquières-kalkoenen hier kunnen broeden.

Momenteel hebben we naast 4 jonge kalkoenen nog 5 bruine ‘legbatterijkippen’. Nadeel is dat deze ‘legbatterijkippen’ geen haan in hun gezelschap hebben en dat ze helemaal niet geselecteerd zijn om eitjes uit te broeden en kuikens groot te brengen. Zo sterven onze bruine legkippen langzaam aan uit. Daarom zullen we binnenkort bevruchte eitjes van Wyandottekrielen uitbroeden met de broedkast uit Steven zijn kindertijd. Wyandottes zijn een Amerikaans ras. Het zijn tamme beestjes, die makkelijk broeds zijn en goed leggen. Ze zijn goed aangepast aan een ruw en koud klimaat. Deze kippen kan je zelfs in een permacultuur stadstuin houden, want ze vliegen niet op en ze krabben je tuin niet helemaal kapot.

En zo starten we weldra met een nieuw ras. Een nieuw verhaal, dat vervolgt wordt…

Buiten het kiekenkot of de “kiekenvilla” zoals mijn schoonzus het nu noemt (een kleine “insider” voor de Meldertenaars onder ons), was er ook heel wat bedrijvigheid.  Drie felle madammen waren er ijverig aan het werk: wieden, plantjes uitsteken en vermeerderen voor de kwekerij, nieuwe hughels maken met rot hout, onkruid en restje aarde van hier en daar, afdekken van een aantal bulten, erwtjes planten tussen verdorde heemst-stengels die dienst kunnen doen als klimhulp voor de erwtenplantjes, verhuis van een deel planten van binnen naar de serre,… kortom er werd niet stilgezeten. Den hof is klaar voor het voorjaar en de kwekerij voor veel nieuwe aanplantingen!

Bedankt Gijs, Jo, Jochem, Matthias, Sigrid en Suzan! Jullie zijn fantastische mensen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *