Meedraaiweek

Een speciale week: we nodigden 8 gemotiveerde mensen uit om 4 dagen mee te draaien in het mierennest, om ons netwerk te versterken en om aan de vele vragen tot samenwerking gedurende het jaar tegemoet te komen.

We starten uiteraard met een ‘klassieke’ kennismaking maar even later versleuren we als start met alle aanwezige man- en vrouwkracht 2 grote stapels wilgenstronken 200m verder in de tuin, een goede eerste samenwerking. Even later plukken we eten en de hele namiddag is 1 grote rondleiding door huis en tuin, want elk hoekje heeft zijn eigen verhaal en systeem.

Dag 2 beginnen we door in 3 groepen een ontwerp te maken voor de achtertuin van Mier met de wens van een zwemvijver en bijbehorende watertoevoer alsook een toekomstige opkweek-plek, een betere circulatie en belevingswaarde in het achterhoofd. Namiddag redden we de molenbeek! Het afval wordt tot enkele meanders ver uit de beek gevist en er wordt dood hout in de bochtjes gestopt om kleine vissen en beestjes een schuilplek te bieden. Nadien worden er inheemse waterplanten aangeplant om erosie van de beekranden tegen te gaan. Zo ondersteunen en versnellen we het herstel van de beek – er zijn al kleine visjes gespot! Ondertussen verzamelt een ander deel van de groep vlijtig kruiden. Om ze te bewaren worden ze gedroogd of op azijn, olie of alcohol gezet. Dat kan dan later ofwel culinair ofwel medicinaal van pas komen.

Dag 3 is de dag van de vijver. Eerst de bodem vrijmaken en nog even planten redden, oude structuren demonteren en stenen verleggen om later te hergebruiken voor de aanleg van het terras. Nadien kan het graven starten. Een ander groepje is bezig om de watertoevoer van de vijver te verzekeren en wel op zo’n manier dat de gootjes zo lang mogelijk zijn en slechts minimaal hellen zodat ze gebruikt kunnen worden als opkweek-plek om potjes met planten in te zetten. Ondertussen wordt de bende ook van water en lekker eten voorzien, vele handen maken namelijk licht werk zodat o.a. ook de catering verzekerd is. Nu is het wachten op de reactie van de natuur (water) aangezien de vijverwanden puur uit de in de bodem aanwezige klei opgebouwd zijn en we dus niet met een folie werken.

De laatste dag wordt er naar ieders ervaringen geluisterd en wordt ook de werking van de Mier-Crew en de toekomst – hoe kunnen we verder en op een duurzame manier nieuwe mensen betrekken – besproken en wordt er gebrainstormd. Een productieve middag! Iedereen lijkt er alvast goesting in te hebben om op een of ander manier deel te zijn van de Crew, om de wereld te vergroenen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.