Een groendak onder de notelaar

Terwijl het buiten bitter koud is en koning Winter twijfelt tussen sneeuw en regen, vinden we voor de finoven de warmte en rust die we nodig hebben. Het uitgelezen moment om wat achterstallig computerwerk in te halen en terug te blikken op enkele projecten die we afgelopen herfst realiseerden.

Op een mooie herfstdag waren we te gast bij Dirk en Frieda, een sympathiek koppel uit Oosterzele. Enkele jaren geleden plaatsten ze een tegelkachel. Daaruit vloeide de bouw van een ruime houtopslag voort. Vervolgens moest op hun tuinberging een groendak komen.

Met een fantastische bende van vrijwilligers en ander ‘gespuis’ gingen we aan de slag. Omdat het zadeldak een behoorlijke helling heeft, bouwden we eerst een raamwerk op het dak om het afschuiven van het substraat te voorkomen. Op termijn, wanneer de planten het substraat flink doorworteld hebben, zal dit raamwerk overbodig blijken. Na het doorgeven van ettelijke honderden- wie weet wel duizenden- emmertjes substraat lag het raamwerk bedolven onder 14cm substraat.

En dan was de tijd van het planten aangebroken. Onder een onverdraagzame notelaar, die juglon afgeeft via zijn bladeren, en in de schaduw van de andere hoogstamfruitbomen, kan je met sedum niet veel doen. Deze vetplanten zijn voornamelijk weggelegd voor daken in de volle zon. We kozen voor een aangepast assortiment van vaste schaduwplanten (zegges, varens,…) en bloembollen.

En zo is, temidden van een grote moestuin en boomgaard, dat enige lapje grijs, ook weer vergroend!

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.