De eerste tuinen

We zijn vertrokken! De eerste tuinen van de lente zijn opgestart. Sinds gisteren is Mier een tuin rijker. Na de tuin rond het Mierennest (Nevestodet), het veld (Achterrita) en de hoekwei (Rechtovermarina) startten we een vierde en wel heel speciale tuin op. The Voodoo Garden werd in het leven geroepen! Het wordt een ‘voedselbos’ onder glas. In het naburige dorp Moorsel, kunnen we een deel van een serre gebruiken van een voormalige rozenkwekerij. Rozen komen tegenwoordig uit Kenia en de serre-eigenaar besloot dan maar om zijn glazen gebouw van 1/4 ha om te dopen tot volkstuin. In ons huis, groene long en serrekes kampten we al met plaatsgebrek. In de nieuwe Voodoo Garden, een lapje van 6x20m, kunnen we weer wat potplanten kwijt. Die staan nu lekker met hun voetjes id volle grond.

We plantten er reeds bananen, mandarijn, citroen, kumquat, avocado, bail fruit, Chileense guave, gele guave, ananasguave, ananassalie, meloensalie, citroenverbena, boomtomaat, achira, kurkuma, gember, papaya,… en er komen er nog wel een aantal bij. Als onderbegroeiing zaaiden we oa postelein, citrusafrikaantjes, khella, dille, saffloer, erwtjes, koriander, Marokkaanse peterselie,… en we staken nog een heleboel look- en ajuinsoorten id grond. Het was er lekker warm, zo rond de 20 graden, terwijl buiten toch nog en fris windje waaide. Aan het eind van de dag kregen de planten en zaden een welverdiende douche via het automatisch sproeisysteem.

 

Vandaag transformeerden we een Aalsters voortuintje, of zeg maar, koertje tot een eetbaar mini-paradijsje. Het koertje is de hele dag zonovergoten en ligt volledig beschut door de bebouwing er rond. De bakstenen muren slaan de zonnewarmte op. We braken een reeks betontegels van het koertje uit, klopten ze kapot en stapelden de brokstukken tot een muurtje. Zo ontstond een verhoogd kruidenbed. De 60 jaar oude rozenstruiken kregen een snoeibeurt en werden vergezeld van een doornloze braam en druivelaar die langs de gevel omhoog klimmen. Centraal op het koertje plaatsten we een prachtexemplaar van een mirabelboom die in de buurt voor heel wat geur, kleur en smaak zal zorgen. De bestaande onderbegroeiing van Campanula werd gescheurd, verspreid en aangevuld met allerlei eetbare en medicinale vaste planten. Naast de voordeur kwam nog een vijg in pot en een heerlijk geurende rozemarijn, kerrieplant en wilde tijm.

Hoe je het maximum uit een minimum kan halen…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.