De berg van Merchtem

Voor een herboriste met een gloednieuw eigen project mogen we al eens zot doen, vond vzw Lammas. Met een bende crew en vrijwilligers logeerden we in de hoofdzetel van ‘Ortiga’ te Merchtem en lieten we ons verwennen met home-made kruidentheemixen en versgebakken zuurdesembrood. In ruil werd zowat elke vierkante meter open ruimte rond het huis volgeplant met kruiden, bessen, fruit, bloemen en andere toffe planten.

De voortuin was voor de helft bedekt met oprit en voor de helft met worteldoek. In de plaats vormden we rondom de auto een prairietuin met lavasteentjes en door ons energetisch opgeladen tweedehands kasseien. We plantten de tuin in met een diversiteit aan planten die met hun wuivende schoonheid een stroom aan insecten én kruiden-minnende mensen zullen lokken. En om de laatste twijfelaars te overtuigen ook een vijg.

Tegen de rieten afscheiding met de buurman kwam een artistiek golvende touwstructuur voor eetbare klimplanten, met daaronder in de schaduwborder nog meer vaste planten. Een oud hekwerk uit de achtertuin werd verticaal tegen de zijwand van het huis geplaatst en doet nu ook dienst als klimrek voor klimplanten.

In de achtertuin werd het bestaande kruidenperk uitgebreid en de gaten erin opgevuld met lava. Een ‘ruige hoek’ achterin is nu nog ruiger, met extra planten en struiken. Een stuk heerlijke wildernis waar iedereen van profiteert en véél mooier om naar te kijken dan een kale akker en de sponsors van de lokale voetbalploeg erachter. Langs de zonnekant werd een brede, organisch gevormde boord afgeplagd ingeplant met nog meer struiken en vaste planten.

Maar dus, we mochten zot doen. Het terras in het midden van het huis was eigenlijk bedoeld als zitplek, maar werd nooit gebruikt omdat er eigenlijk geen zon komt. Het resultaat was een desolate, kale plek waar het merendeel aan ramen in het huis op gericht was. Met plaggen van overal in de tuin, groendaksubstraat en een aantal rustieke houtstronken ontstond daar de Berg van Merchtem, ingeplant met schaduwminnende plantjes, een lava-paadje rondom voor sightseeing en een krentenboom op de top. Onze gastvrouw en -heer kunnen hem door hun panoramaramen van alle kanten aanschouwen. Hun Australische herder is ook fan!

Het waren twee heerlijke herfstige dagen – te kort bijna om alle plantjes in de grond te krijgen voor het donker. Maar met veel dankbaarheid en voldoening, momenten van meditatie, warme mensen, heerlijk eten én Malderse verjaardagstaart… Een projectje om van na te genieten!

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.