Je bent de trotse eigenaar van een lapje grond of je hebt je eigen stulpje verworven. Je wil, zoals elke Belg, je plek wat naar je hand zetten. Misschien borrelen de zotste ideeën spontaan in jou op en krijg je die toestroom niet in een coherente vorm gegoten. Ofwel zit je radeloos naar een blanco blad te staren, maar toch, voel je dat er iets moet gebeuren. Ben je niet de handigste Harry die er rond loopt of voel je je fysiek niet capabel om de tuinklus te klaren? In elk van deze situaties kan je de Mieren inschakelen.

Advies

Mier adviseert.

Je staat op het punt te verbouwen of je wil (een deel van) je tuin onder handen nemen. Je bent een doe-het-zelver in hart en nieren, maar je zit nog met enkele vragen ivm de praktische aanpak van je ‘groots’ project. Mier bekijkt met jou hoe je permacultuur in de architectuur kan brengen: lees meer over ‘perm-architectuur‘. Of we gaan na hoe je je tuin net dat tikkeltje meer kan geven. Soms kan je met enkele uren advies al een heel eind verder. Vragen staat vrij. Stuur ons een mailtjeAdvies kost 40€/u (excl. 21% btw).

Ontwerp

Mier ontwerpt. 

De laatste jaren hebben we een bijzondere ontwerptechniek uitgewerkt: een permacultuur ontwerpsessie bij jou thuis. Onder de begeleiding van 3 ‘permaculture designers’, waarvan vaak enkele jonge startende ontwerpers, maak je je eigen ontwerp. We doen samen een uitgebreide analyse van de bestaande situatie: de abiotische en biotische factoren die invloed uitoefenen op jouw plek. Hieruit volgt, bijna automatisch, een -eerder conceptueel- ontwerp, met een haalbaar stappenplan. Daarmee kan je al aan de slag. Je weet nu naar welk toekomstbeeld je tuin kan groeien, samen met jou. 

In een volgende fase kan je je tuinontwerp door ons laten uitwerken tot een gedetailleerd beplantingsplan, waarbij op alle gelaagdheden dieper wordt ingezoomd. Aan een beplantingsplan gaat quasi steeds een permacultuur ontwerpsessie vooraf. Dit plan kan getekend worden voor een prairietuin, een groendak, een voedselbos,… De prijs is afhankelijk van de oppervlakte, de complexiteit, enz…

Uitvoering

Mier voert uit.

Wil je je tuin een vliegende start geven, dan kan na een ontwerpsessie je droomtuin meteen door de Miercrew gerealiseerd worden. Dit kan gaan over een deel van het ontwerp of het totale plaatje. In 1 of meerdere dagen (afhankelijk van de grootte van het tuinproject) krijgt je tuin een nieuwe boost. En dan is het aan de natuur…

Een kostenraming van de uit te voeren werken volgt na een ontwerpsessie.

Permablitz

Een permablitz over je tuin heen laten razen, betekent concreet het volgende:

 • Iedereen is bouwer. Iedereen helpt mee aan het creatieproces. Of het nu mieren zijn, klanten, vrijwilligers, workshoppers, stagiairs, starters, jouw vrienden,…
 • Iedereen heeft de vrijheid om zijn eigen creativiteit in het ontwerp te leggen.
 • Het ontwerp, dat voortvloeit uit een permacultuur ontwerpsessie, is niet vast en zal gedurende het creatieproces mee evolueren, met de inzichten en goede ideeën van de deelnemers.
 • Het eindresultaat is een creatief geheel dat vaak nog een grotere kwaliteit heeft dan het origineel.
 • Als klant participeer je in het bouwproces. Je ziet het geheel groeien, je begrijpt het.
 • Als er achteraf iets dreigt fout te lopen, begrijp je waarom. Je bent dan veel meer in staat om het eigenhandig te repareren of bij te sturen.
 • Je creëert je eigen omgeving. Dit geeft een veel hechtere en duurzame band met je creatie. Uit deze duurzame band haal je achteraf veel meer voldoening dan uit de aankoop van een consumptieproduct.
 • Het ecosysteemmodel is niet gebaseerd op financiële energie-input maar op het aangaan van relaties. Het belangrijkste ‘nevenproduct’ van dit model is het onstaan van duurzame relaties tussen de verschillende deelnemers. Deze relaties kunnen op hun beurt dan weer aangewend worden voor andere projecten… Zo ontstaat een groot gedecentraliseerd netwerk van mensen die elkaar ondersteunen in tijden van nood.
 • Als klant ben je veel minder gebonden aan financiële beperkingen. Je krijgt immers hulp vanuit 5 hoeken, van deze 5 hulpbronnen moet je er maar 1 financieel vergoeden: Mier. Dit kan zowel in geld als in Lets-waarderingspunten (20 ietsjes/uur/persoon), of als een mengsel van beiden.
 • Je hebt als klant natuurlijk ook de morele plicht om iets terug te geven aan al deze helpers. Dit gebeurt onder de vorm van een basisbehoefte, voedsel. De klant zorgt dus voor een middagmaal voor iedereen. Wij brengen als surplus een diversiteit aan groenten mee uit onze tuin. Veel ervan planten we ook aan in je tuin. Zo maak je kennis met een aantal nieuwe smaken en leer je wat je ermee kan klaarmaken. Binnenkort kan jij deze groenten oogsten uit je eigen tuin. Er is steeds iemand uit onze crew die mee aan de slag gaat in de keuken. Als het project langer dan een dag duurt en we hebben geen uitvalsbasis in de buurt, dan blijven we kamperen in je tuin. Een gezellige boel garandeerd!
 • Een project dat volgens dit principe verloopt ziet er volledig anders uit dan een realisatie vanuit een groei-economisch model waar men standardisatie, rechtlijnigheid en perfectie nastreeft. Je kan dus ook de waarde van een sociale creatie niet gaan toetsen aan deze streefdoelen. Verwacht dus kromme muren en paden, overweldigende natuur, kleine details, doorbreking van de logica van de lijn, diversiteit, imperfectie, ongecontroleerdheid, menselijkheid.

Transitie

Als je moeite hebt met deze werkwijze, dan begin je er beter niet aan. Als je al deze voor- en nadelen juist als een meerwaarde beschouwt, dan heten we je van harte welkom in het transitietijdperk!