Het Mierennest

Mier.vzw is het geesteskind van Heidelien Bultynck en Steven Plas en ontstond in 2005 toen we het huis van Stevens grootouders kochten. We waren beiden afgestudeerd als interieurarchitect en het was bijna een logisch gevolg dat we onze wilde ideeën zouden botvieren tijdens een grondige verbouwing van het huis. Maar echt wild waren deze ideeën toen nog niet. Onze ingrepen bleven netjes binnen de perken. We reproduceerden wat we op school geleerd hadden.

Twee jaar later was ons budget erdoor gejaagd. Dat moment was de eigenlijke start van Mier.vzw. We stapten over op het gebruik van recuperatiematerialen. Al snel bleek dat deze manier van bouwen niet alleen veel betaalbaarder was, maar ook veel leuker, veel mooier,... Of hoe een noodzaak een zegen werd. Over deze stap in ons bouwavontuur lees je alles op onze blog.

Mierennest

copyright Tim Van de Velde

Enthousiast over onze bouwervaringen, besloten we andere mensen warm te maken om, net als ons, aan de slag te gaan met afval. We wilden hen aantonen dat een verbouwing niet duur hoeft te zijn, dat een input aan nieuwe materialen niet noodzakelijk is, dat afval ook waardevol kan zijn.Bij gebrek aan aannemers die met afval wilden werken, besloten we om het zelf te gaan doen. Mier.vzw evolueerde van een adviserende organisatie naar een uitvoerende. Maar onze ware roeping lag echter buiten, daar waar het leven is, daar waar de natuur zich niet deterministisch laat vastleggen, daar gebeurde het...

De echte openbaring kwam er eind 2009, toen we besloten de betonnen parking rondom het Mierennest open te breken om de natuur zo veel mogelijk kansen te geven.
En de natuur die greep haar kans. Het resulaat was nog veel grootser dan we ons ooit konden voorstellen... De puintuinen waren geboren... Mier.vzw zou zich voortaan gaan toespitsen op de renaturalisatie van het gedegradeerde Vlaamse landschap. Onze tuinwerken kan je eveneens herbeleven op de blog.

Onder het moto 'Turning grey into Green!' kaapte Mier.vzw tal van prijzen, artikels, publicaties weg met haar puintuinen, prairietuinen, biodiverse groendaken, beestentorens, regentuinen,... in de meest erbarmelijke omgevingen.

Geleidellijk aan slopen er meer en meer culinaire, medicinale en nutsplanten in onze tuinen... Deze groeiden met even veel gemak op een naturalistische manier als al de rest. Mier.vzw evolueerde meer en meer richting permacultuur.

De tuinen die Mier vandaag aanlegt zijn voornamelijk permacultuurtuinen: tuinen die je een overvloed aan voedsel geven met een minimum aan onderhoud. We maken maximaal gebruik van het materiaal dat al aanwezig is. De meeste tuinen worden grondig opgekuist zonder ook maar iets af te voeren. Alles krijgt een nieuwe functie in het geheel.

Ons Mierennest is continu in verandering. We gaan er immers van uit dat een huis en tuin nooit af is. Je leefomgeving moet mee evolueren met de tijd, jezelf, nieuwe noden die ontstaan en oude die verdwijnen. We streven ernaar om het Mierennest steeds te verbeteren totdat we tot autonoom functionerend systeem komen, zodat we de input van externe energie tot een minimum kunnen herleiden. Welke stappen we hiervoor ondernemen zie je in de linkerkolom.