Workshops

Mier organiseert regelmatig workshops, in ons Mierennest of op verplaatsing. In de agenda kan je nagaan of een workshop bij jou in de buurt gepland is. Of je kan een groepje vrienden optrommelen, dan plannen we een workshop speciaal voor jullie in.

Er zijn verschillende thema’s:

 • Natuurlijke waskracht

  Natuurlijke waskracht: een workshop over 100% plantaardige zeepvervangers. Je leert over verschillende zeepplanten en kruiden die je kan toevoegen aan je brouwsels, over de effecten van zeep op de gezondheid en het milieu, over hoe zeep precies reinigt etc…We maken een handzeep, shampoo, afwasmiddel en wasproduct, die je mee naar huis kan nemen. We halen alles uit de natuur. Er komt geen marseillezeep of bakzout aan te pas. De theorie vind je alvast hier.

 • Voedselbos

  Voedselbossen: een lezing over permacultuur en voedselbossen met heel wat praktische tools om zelf aan de slag te gaan. Of je nu een stadstuintje hebt of een weide, je steekt er zeker wat van op. We leren je een ontwerptechniek aan die overal toepasbaar is.

 • Biodiverse groendaken

  Biodiverse groendaken: een lezing of workshop over groendaken. Wat zijn de voordelen? Hoe pak je het stap voor stap aan? Hoe breng je diversiteit op je groendak? Waar moet je op letten? Kan een groendak ook op hellende daken? Heel wat inspirerende voorbeelden komen aan bod. Op vraag kan aansluitend een workshop georganiseerd worden, waarbij we meteen de daad bij het woord voegen en een biodivers groendak aanleggen.

 • Bioventilatie

  Bioventilatie: Mier heeft een bijzondere manier van ventileren. Planten zuiveren onze binnenlucht. Tijdens deze lezing en/of rondleiding kom je alles te weten over hoe bioventilatie werkt, wat de voordelen ervan zijn, waar je op moet letten en hoe je de principes bij jou thuis kan toepassen.

 • Moestuinieren

  Moestuinieren: Als erkend VELT-lesgever stuurt een gepassioneerde Steven een groep samen- of volkstuinders in de richting van een weelderige tuin des overvloed.

 • DIY-Huisapotheek

  DIY-huisapotheek: een workshop bij jou thuis waarbij je leert welke kruiden in je tuin je kan gebruiken, voor welke kwaaltjes en hoe je ze verwerkt. Welke kruiden ontbreken nog voor een completere huisapotheek?  Na deze workshop kijk je voortaan met een andere blik naar je tuin en haal je er heel wat meer uit.

 • Wilde Kruidenwandeling

  Wilde kruidenwandeling in de stad: De stad is meer dan een troosteloze betonnen vlakte. Als je wat meer in detail kijkt, groeit er heel wat ‘onkruid’ tussen de voegen van de straatstenen. Vele kruiden zijn eetbaar en nog gezond ook. Ontdek de groene rijkdom van je stad.

 • Beestentorens

  Beestentorens: een workshop voor jong en oud, die we al vaak voor scholen en verenigingen organiseerden. We bouwen samen een bijzondere, robuuste beestentoren die een exoskelet van gerecupereerd steenpuin heeft. Een Mier-beestentoren is niet zomaar een insectenhotel voor bijen, wespen en hommels. Er is ook plaats voor egels, padden, kikkers, vogels en soms zelfs vleermuizen. We stapelen samen, laag per laag,  en vullen het hele exoskelet op met nestjes. Voor elk wat wils.

 • Boomvriendelijk snoeien

  Boomvriendelijk snoeien: GEMOUT vzw helpt u graag met snoeien met uw bomen en dit met het grootste respect. Dit kan ook steeds onder de vorm van een workshop zodat u nadien zelf aan de slag kan. Wij beschikken over een driepunts snoeiladder en een lange stokzaag waardoor er niet altijd dient geklommen te worden. Dit materiaal kan nadien nog gehuurd worden. Ideaal voor DIY’ers om zelf de handen uit de mouwen te steken! Stuur een mail naar welkom@gemout.be voor een snoeibeurt/snoeiworkshop tijdens de zomer. Visie over snoeien: http://www.gemout.be/zomer-beste-tijdstip-snoeien-bomen/